Skip to main content
TOEKOMST

Nieuw plan voor Nieuwe Energie

By 3 februari 2017november 8th, 2017No Comments

Haarlem Dagblad 3 feb. 2017

Projectontwikkelaar Frans Makau heeft een nieuw plan voor het culturele bedrijfsterrein Nieuwe Energie. Hij wil in de nu vervallen monumentale panden een foodcourt (restauranthal) en een jazzclub vestigen.

Het gaat om de panden Zuiveringshal/Meterhuis/Oerkap op het terrein. De plannen zijn bekend bij de gemeente Haarlem, die er nog niet op wil reageren. Eerst moet bekend zijn wat het complete plan van de projectontwikkelaar voor het hele terrein is, zegt een gemeentelijke woordvoerder.

Op het terrein staan monumenten die al jarenlang in verval zijn, wat een doorn in het oog van de gemeente is. Eerder was het voornemen van Makau dat biefstukkenrestaurant Loetje zich op het terrein zou vestigen, maar dat ging niet door doordat de financiering stuk liep.

Aantrekkingskracht

Het idee van een foodcourt vindt Makau ook geschikter omdat een dergelijke plek aantrekkingskracht heeft voor heel Haarlem. ,,Er is diversiteit, bij een enkel restaurant heb je die niet.’’ Nog een voordeel: de verbouwing van de panden voor een ’foodhal’ is goedkoper dan voor een restaurant dat specifieke eisen heeft.

De meeste Haarlemmers kennen het bedrijfsterrein van de goedlopende evenementenhal de Lichtfabriek. De ontwikkeling van de andere monumentale gebouwen heeft de afgelopen jaren stilgelegen. In een enkel geval is wat reparatiewerk aan de monumenten verricht.

Het stilliggen van de ontwikkeling heeft met de economische crisis te maken. Nu die voorbij is acht Makau de tijd rijp om in de bovengenoemde gebouwen een foodcourt te vestigen. Een concept zoals ook aan de Amsterdamse Kinkerstraat is te vinden. De monumentale tramremise in de hoofdstad is omgebouwd tot levendig centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten.

In Haarlem kan het gaan om restaurants en winkels. Het moet in zijn ogen gaan bruisen. ,,Er moet de hele dag loop in zijn. Met muziekbandjes die optreden en mensen die op de fiets komen. Er zou bijvoorbeeld een dependance van restaurant Napoli kunnen komen te zitten.’’

Volgens Makau is nog niet zeker hoe de panden worden verbouwd. Een bedrijfseenheid kan casco worden verhuurd, maar ook ingericht met een keuken. ,,Dat hangt ook van de partijen af, van de huurders.’’ Architect Max van Aerschot is bij de plannenmakerij betrokken en heeft met potlood al schetsen gemaakt.

Financiering

De financiering moet nog rond komen. Gaat dat lukken? Makau heeft goede hoop. Na deze zomer moet er duidelijkheid komen, zegt hij optimistisch. ,,Er is uitzicht op een doorbraak.’’

De zware hypotheeklast die op het terrein rust, met Syntrus Achema als belangrijkste hypotheekverstrekker, bemoeilijkt de ontwikkelingen. Bedrijfsterrein Nieuwe Energie staat zwaar onder water. De eigenaren, naast Makau ook Erik de Vlieger, willen al jarenlang dat de hypotheeklast lager wordt; met andere woorden: geherfinancierd.

Syntrus Achmea

Volgens Makau is er min of meer overeenstemming met Syntrus Achmea over de afwaardering van deze hypotheeksom. Maar de daadwerkelijke herfinanciering is nog niet bekrachtigd.